Är PFAS-impregnerade skyddskläder nödvändiga?

Är PFAS-impregnerade skyddskläder nödvändiga?

I mitt arbete med hållbarhetsfrågor på Tranemo får jag allt oftare frågor om PFAS. Frågor som vanligtvis berör möjligheten att undvika PFAS vid inköp av skyddskläder. Svaret är än så länge både ja och nej.I den här artikeln går jag igenom vilken roll PFAS spelar vad gäller skydd mot vissa risker, och hur du som inköpare kan bidra till minskad användning av dessa syntetiskt framställda så kallade "evighetskemikalier". 

Finns det alternativ till PFAS?  

Ja, delvis. Finns det en ersättare? Nej, inte än och det kommer högst troligt aldrig dyka upp någon bättre heller. Risken är stor att om man hittar ett likvärdigt alternativ med samma avvisande egenskaper så kommer det vara lika persistent i miljön. Däremot finns det PFAS-fria alternativ att använda, men det är delvis beroende av vilken egenskap som krävs av skyddskläderna. De PFAS-fria alternativen skyddar inte mot oljor och oljebaserade kemikalier, till skillnad från skyddskläder med PFAS, och är därmed inga hundraprocentiga ersättare. 

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, kända som PFAS, har en utmärkt förmåga att avvisa oljebaserade kemikalier och är därför vanligt förekommande vid impregnering av skyddskläder. Typiskt nog, är det som gör PFAS skadligt också det som gör det så användbart. På grund av de starka fluor-kol-bindningarna i PFAS-molekylen reagerar den inte med andra ämnen, vilket ger den enastående avvisande egenskaper. Tyvärr är det samma bindningar som gör att PFAS inte bryts ned i miljön.

PFAS-fri impregnering är däremot fri från fluor-kol-bindningar och nedbrytbar av naturen. Denna typ av impregnering har en lägre ytenergi än PFAS och klarar av att blockera vatten som har en högre ytspänning. PFAS-fri impregnering ger dock inget skydd mot vätskor med låg ytspänning, som exempelvis oljor och oljebaserade kemikalier.  

Det är därför viktigt för dig som arbetar som inköpare eller säkerhetsansvarig, att veta vilket skydd ni behöver. Det är nämligen lätt hänt att man i onödan beställer PFAS-impregnerade skyddskläder, trots att PFAS-fria plagg skyddar lika bra mot den utsatta risken.  

Ha koll på riskerna 

En grundregel är att om EN 13034 efterfrågas och ni arbetar med låg ytspänning, då krävs skyddskläder med PFAS-impregnering. Arbetar ni med syra eller bas går det lika bra med ett PFAS-fritt alternativ. Var medveten om att denna detalj och detta beslut – PFAS eller inte – har en betydande miljöpåverkan. 

För att kraftigt begränsa användningen av PFAS inom EU, har flera europeiska myndigheter samarbetat om att utarbeta ett nytt lagförslag, som förväntas träda i kraft tidigast 2025. Tills dess att detta beslut går igenom och fullvärdiga ersättare finns tillgängliga, är det viktigt att vi tillsammans gör vårt bästa för att minska användningen av PFAS. Det är därför avgörande att ni är medvetna om era specifika risker och anpassar skyddet därefter.

The Safety Expert