Som certifieringsansvarig på Tranemo får jag regelbundet frågor om skyddsklasser för varselplagg. Ofta handlar dessa frågor om hur man kan uppnå den högsta klassen, EN ISO 20471 klass 3, genom att kombinera plagg med klass 1- och klass 2-certifiering.
I den här artikeln går jag igenom hur samcertifiering av varselplagg går till och hur du på ett smidigt sätt kan skapa ett klass 3-system.
Grundförutsättningarna för varsel
När du jobbar i närheten av rörliga fordon och behöver vara synlig, krävs skyddskläder certifierade enligt EN ISO 20471. Utöver olika krav, avseende exempelvis material och design, innefattar standarden även tre skyddsklasser som täcker tre olika risknivåer, där den högsta risknivån motsvaras av klass 3. Dessa klassificeringar tar hänsyn till faktorer som plaggets design och totala yta av fluorescerande och reflekterande material.
För att ett plagg ska få CE-märkas enligt EN ISO 20471 måste plagget ha en viss yta (area) av fluorescerande respektive reflekterande material. I tabellen nedan specificeras kraven för dessa ytor för de tre olika klasserna.
Materialyta i m² |
Klass 1 |
Klass 2 |
Klass 3 |
Fluorescerande |
0,14 |
0,50 |
0,80 |
Reflekterande |
0,10 |
0,13 |
0,20 |
Om ett skyddsplagg ska kunna certifieras som ett klass 3-plagg måste det alltså ha en fluorescerande yta på minst 0,8 m² och en reflekterande yta på minst 0,2 m². En viss procent av den totala ytan måste dessutom finnas på plaggets framsida. För att uppnå klass 3 måste ett skyddsplagg även vara långärmat/ha hellånga ben och ha reflexer på ärmar respektive ben.
Samcertifiering till klass 3-system
Det finns flera komponenter som påverkar hur man samcertifierar varselkläder och vi har såklart redan gjort jobbet åt dig när vi certifierar våra skyddskläder enligt EN ISO 20471.
Så här fungerar det: När exempelvis ett klass 1- och klass 2-plagg var för sig inte har tillräckligt med fluorescerande och reflekterande ytor för att certifieras som klass 3, kan de när de används tillsammans uppnå den högsta skyddsklassen. Det handlar bara om enkel matematik. De fluorescerande och reflekterande ytorna för de två plaggen, en överdel och en underdel, adderas helt enkelt ihop. Om summan motsvarar eller överstiger den angivna ytan enligt tabellen ovan bildar plaggen tillsammans ett klass 3-system.
En jacka som endast uppnår klass 2, kan till exempel användas ihop med en midjebyxa eller hängselbyxa med klass 1 eller 2, för att uppnå ett klass 3-system. Det är dock viktigt att komma ihåg att de fluorescerande och reflekterande ytorna för ett enskilt plagg varierar med storleken på plagget. Samcertifieringen måste därför göras för varje specifik storlek och noteras på CE-etiketten.
Ett klass 3-system måste minst bestå av, antigen en överdel som täcker bålen och har reflexband på ärmarna eller hellånga byxor med reflexer runt benen. Såklart kan båda behövas för att uppnå ytan.
Behöver man ta hänsyn till överlappet mellan jacka och byxa?
Nej, inte om du använder ett klass 3-system som är samcertifierat och godkänt av ett anmält organ. Vid en kombination med en överdel och en klass 1-byxa, täcks normalt sett inte byxans fluorescerande och reflekterande ytor av överdelen, eftersom dessa ytor vanligtvis är placerade på byxans nedre del. Däremot, när en överdel kombineras med en klass 2-byxa, täcks vanligtvis en del av byxans fluorescerande yta. Detta är oftast inget problem, men då måste ytstorleken kontrolleras mer noggrant, så att det säkert finns ett överskott.
Godkännande av anmält organ
Samcertifiering av varselkläder görs enligt EN ISO 20471 och godkänns av ett anmält organ vid certifiering av det enskilda plagget. Om ett plagg är certifierat som ett klass 3-system visas det vid plaggets produktbeskrivning här på websidan. Det indikeras även på plaggets CE-etikett.
I bilden nedan visas ett utsnitt av Tranemos tabell för samcertifieringar / kombinationscertifieringar och vilken klass de uppnår. Där ser man till exempel att Flamskyddad T-shirt 5071 89 klass 2 i storlek XXS-M, tillsammans med Tranemo midjebyxa klass 1 eller klass 2, bildar ett klass 3-system.