Kvantifiera risken för ljusbåge för rätt skydd

En av de vanligaste frågor vi får från våra kunder rör svårigheten att kvantifiera risken för ljusbåge. Det vill säga, hur kraftig ljusbågen blir om den uppstår och hur stor sannolikheten är att den inträffar. I den här artikeln presenterar jag två olika metoder för att kvantifiera risken för ljusbåge samt ger vägledning om när respektive metod bör användas.  

Två kvantifieringsmetoder: Beräkna eller bedöma  

För att möta problematiken med att kvantifiera den potentiella termiska ljusbågenergin har flera standarder och metoder utvecklats. NFPA 70E är den amerikanska standarden för "Electrical Safety in the Workplace." Denna omfattande standard täcker många aspekter av elektriskt arbete, inklusive användningen av IEEE 584:2018-metoden för att beräkna termisk ljusbågeenergi. Metoden kallas populärt "Open arc-test", men kan tillämpas även i slutna utrymmen. NFPA 70E inkluderar dessutom en metod, NFPA 70E 130.7, för att bedöma den potentiella ljusbågeenergin. 

DGUV-I 203-077 är den tyska standarden som motsvarar NFPA 70E i Europa. Den ger stöd till att genomföra riskbedömningar och beräkna termisk ljusbågeenergi. Standarden, som ofta kallas för Box-test, inkluderar även metoden BGI/GUV-I 5188 för beräkning av denna energi. 

Nedan ger jag en kort beskrivning av respektive metodtyp och hur de kan hjälpa dig i arbetet med att kvantifiera risken för ljusbåge. Metoderna skiljer sig åt genom att den ena typen går ut på att beräkna risken medan den andra ger vägledning i att bedöma och uppskatta risken. 

Beräkna med IEEE 1584: 2018 eller BGI/GUV-I 5188 

Metoderna IEEE 1584: 2018 respektive BGI/GUV-I 5188 ger riktlinjer för beräkning av den potentiella termiska ljusbågeenergi som frigörs när en ljusbåge aktiveras. Dessa riktlinjer tar hänsyn till flera viktiga parametrar, inklusive spänning, kortslutningsström, brytartid, utrustningens konfiguration, arbetsavstånd och om ljusbågen sker i ett öppet eller slutet rum.  

Genom att mata in dessa parametrars värden i de ekvationer som beskrivs i IEEE 1584: 2018 respektive BGI/GUV-I 5188 kan du kvantifiera den termiska ljusbågeenergin och beräkna avståndet från ljusbågen där energin är lika med eller överstiger ett angivet värde. På så vis får du fram ett värde på den termiska ljusbågeenergi, som kan uppstå på ditt förväntade arbetsavstånd och kan därmed ta reda på avståndet från ljusbågen inom vilket det finns risk för brännskada, den så kallade Arc Flash Boundary.  

Bedöm med NFPA 70E  

NFPA 70E ger dig konkreta verktyg för att bedöma den potentiella termiska ljusbågenergin i en elektrisk anläggning. Denna typ av bedömning går ut på att man jämför sin anläggning mot andra typanläggningar och utifrån det får en rekommendation om vilken PPE-kategori av ljusbågeskydd man ska välja.  

En avgörande del är att uppskatta de infallande energinivåerna som uppstår om en ljusbåge bildas, bedöma ljusbågens räckvidd och utvärdera sannolikheten för och allvarlighetsgraden av potentiella skador.  

Det finns även matriser som har utvecklats bland annat av ESTI i Schweiz och vissa ledande företag för att man snabbt ska kunna bedöma den termiska ljusbågeenergin i en anläggning och matcha sin skyddsutrustning mot denna med en specificerad säkerhetsmarginal. 

Vilken metod är bäst? 

Beräkningsmetoden är mer exakt och därmed den bästa metoden. En av de stora fördelarna med att ha beräknat sin ljusbågerisk är att man då mer precist kan välja sin skyddsnivå och på så vis få ett mer komfortabelt och kostnadseffektivt system av skyddskläder.  

Bedömningsmetoden används främst när ljusbågerisken inte har kvantifierats. Ett exempel kan vara när en elinstallatör kommer till en anläggning som saknar beräknad risk; han eller hon kan då genomföra en bedömning enligt NFPA 70E och anpassa skyddet därefter. 

En nackdel med denna metod, är att den är mer osäker jämfört med beräkningsmetoden och kan därför medföra att användaren bär kläder som är onödigt tjocka och tunga i syfte att vara "på den säkra sidan". Men bedömningsmetoden är dock klart mycket bättre än att chansa och inte göra någonting. 

Genom att följa de förfaranden som beskrivs i NFPA 70E och DGUV-I 203-077 kan du beräkna och bedöma samt hantera risken för ljusbåge och därigenom främja en säkrare arbetsmiljö. 

 

The Safety Expert