Så minskar du risken för allvarliga handskador

Utöver ansiktet är händerna förmodligen en av de kroppsdelar som vi människor värderar mest. Ändå har jag, under min tid inom branschen för skyddsutrustning, fått ta del av otaliga rapporter och berättelser om allvarliga brännskador på händerna. Skador som i de flesta fall, hade kunnat undvikas om den drabbade hade haft rätt kunskap och använt rätt skyddshandskar.

I den här artikeln belyser jag händernas utsatthet vid arbete i miljöer med risk för hetta, flamma och ljusbåge, samt förklarar hur denna viktiga kroppsdel kan skyddas på bästa sätt. Syftet är att öka riskmedvetenheten och minska antalet allvarliga skador på händerna.

Ju närmare faran desto större risk 

Vid arbete i en elektrisk anläggning, som exempelvis ställverk, transformatorer och spårbundna områden, kan det finnas risk för ljusbåge och elchock. Eftersom händerna vanligtvis är närmast den potentiella faran, är det också dessa som är mest utsatta om en olycka skulle ske. Den termiska ljusbågenergin minskar exponentiellt med avståndet, det vill säga, ju närmare faran desto större är risken, och vice versa. Se bild nedan. 

01_Energin ökar exponentiellt

När en ljusbåge aktiveras kan en massiv värmestrålning skapas. Det är inte ovanligt med temperaturer över 10 000 °C, vilket medför hög risk för allvarliga brännskador. Energin och värmen avtar dock exponentiellt med avståndet. 

Händerna, som ofta är närmast den potentiella faran, kan därför om en kraftig ljusbåge aktiveras, utsättas för väldigt höga energinivåer och extrem hetta. I bilden ovan illustreras hur den termiska ljusbågsenergin uppmätts till 9 cal/cm² på ett avstånd om 30 cm. Energin ökar med faktor fyra till 36 cal/cm² vid minskat avstånd till 15 cm, där kanske händerna ofta befinner sig. Det kan vara bra att känna till att huden skadas redan vid exponering för så låg energi som 1,2 cal/cm², vilket motsvarar att hålla fingret ovanför ett brinnande ljus i en sekund.  

Vilken skyddsnivå ska handskarna ha? 

Åtminstone samma skyddsnivå som dina certifierade skyddskläder. För att säkerställa tillräckligt skydd rekommenderar vi dock att du använder skyddshandskar med en högre skyddsnivå än övriga skyddsplagg. Det är viktigt att komma ihåg att händerna är närmare faran än övriga kroppsdelar, det är därför avgörande att välja skyddsutrustning som ger maximal säkerhet.

Om du arbetar i en miljö med ljusbågerisk ska du alltid använda handskar med ljusbågeskydd. Om det även finns risk för elchock, till exempel vid AMS-arbeten (Arbete Med Spänning), bör du använda isolerande skyddshandskar gjorda av exempelvis naturlatex. För extra skydd i denna typ av miljö rekommenderar vi dessutom att du har en överhandske av läder utanpå isolerhandskarna, då läder har ett inherent skydd mot hetta och flamma.  

Ett av mina viktigaste råd är att du aldrig ska använda nylonhandskar vid arbete i en elektrisk anläggning. Det finns tyvärr flera exempel på ljusbågeolyckor där den drabbade personen har använt nylonhandskar, med resultatet att nylonen har smält in i huden och orsakat tredje gradens brännskador. 

Att tänka på vid användning av skyddshandskar 

  • Använd handskar med en skyddsnivå högre än övriga skyddskläder
  • Säkerställ att dina skyddskläder överlappar handskarna vid handlederna
  • Använd torra handskar – fuktiga eller våta handskar kan orsaka ånga som försämrar skyddet avsevärt
  • Använd rena handskar – även om handskarna är flamskyddade, kan olja och smuts på handskarna antändas och orsaka brännskador
  • Ta med ett extra par skyddshandskar om ett par skulle bli våta eller smutsiga under arbetsdagen
  • Använd rätt storlek – välsittande handskar minskar risken för misstag

 

The Safety Expert